In deze blog lees je een interview met de beroepsvereniging voor virtueel professionals, de VVSP. Ik vertel onder andere hoe ze haar kansen grijpt en hoe de Coronacrisis haar werk heeft beïnvloed.


HOE BEN JE BEGONNEN ALS VA?

Na mijn hele leven in loondienst te hebben gewerkt, ben ik in 2013 twee bedrijven gestart. Ik vond dat heel spannend. Ik was al geaccrediteerd Insights Discovery trainer, maar naast trainerschap wilde ik ook iets gaan doen met mijn ervaring in het bedrijfsleven. Dat was ook een manier om een (redelijk) constant inkomen te verdienen, want als zelfstandig trainer kan dat erg variëren. Toen ik in aanraking kwam met de Academie voor Virtueel Assistenten en leerde over het verdienmodel voor VA’s was ik om. Dat ging het worden. Mijn tweede bedrijf was geboren: VA met een specialisme in marketing en communicatie.


TWEE BEDRIJVEN? HOE WERKT DAT?

Als trainer begeleid ik mensen en organisaties om beter en effectiever (samen) te werken. Ik geef inmiddels ook les bij de Academie voor Virtueel Professionals, heel leuk! En minimaal de helft van mijn tijd werk ik als VA. Ik ben sparringpartner voor mijn klanten en zorg voor meer bereik en omzet door het inzetten van online marketing en het verbeteren en digitaliseren van processen. Door mijn vroegere werk als productmanager kan ik mijn klanten daar goed bij ondersteunen.


HOE GING DAT TOEN DE CORONA CRISIS KWAM?

Ik had het geluk dat ik toen met mijn grootste VA-klant bezig was met de ontwikkeling en implementatie van een nieuw opleidingsinstituut en een online leeromgeving. Dat werd alleen maar urgenter: opeens moest iedereen vanuit huis werken en leren. Deze klant werkt voor kraamverzorgers en, crisis of niet, geboortes gaan gewoon door. Ik kan voor hen genoeg uren werken om van rond te komen – daar heb ik ontzettend veel geluk mee gehad.

Twee andere VA-klanten werden wel hard en acuut geraakt door de crisis en de maatregelen. Hun inkomsten vielen tijdelijk stil. Ik ben meteen met ze in gesprek gegaan en heb voorgesteld ons contract ‘even on hold te zetten’. Het voelde ongelofelijk fijn en luxe dat ik ze dat zelf actief aan kon bieden. Inmiddels start bij deze klanten gelukkig ook alles weer langzaam op en kunnen we weer samen aan het werk.


HET IS NU NOG STEEDS CRISIS, ZIE JE OOK KANSEN?

Ik ben geen moment bang geweest dat ik geen werk meer zou hebben. Ik besef dat sommige VA’s ontzettend hard zijn geraakt door de crisis, maar ik zie overal om ons heen nog zoveel kansen. Online werken is alleen maar belangrijker geworden, uitstel van de digitale wereld is niet meer mogelijk. De online meetings vliegen je om je oren, en op afstand werken vraagt niet alleen iets op het gebied van communiceren en samenwerken, maar ook de bedrijfsprocessen moeten hierop worden ingericht of verbeterd. En ook daar liggen voor ons volop kansen.


LOOP JE MET JE SPECIALISME ALS VA NIET TOCH OOK RISICO’S? EN HOE GA JE DAARMEE OM?

De afgelopen periode heeft mij wel duidelijk gemaakt dat het geen kwaad kan om je risico’s wat te spreiden, maar dat weegt lang niet altijd op tegen de voordelen van specialiseren en je richten op een niche.

Natuurlijk heb ik ook meegemaakt dat ik opeens een klant kwijtraakte. Een klant die totaal onverwacht besloot om het per direct rustiger aan te gaan doen met zijn bedrijf terwijl ik de uren die ik voor hem werkte echt nodig had. In paniek liet ik mijn VA-netwerk weten dat ik op zoek was naar een klant. Diezelfde middag werd ik gebeld door iemand die mijn website had gevonden via Google en die mij per direct inhuurde voor meer uren dan ik bij de vorige klant was kwijtgeraakt. Zo kan het ook lopen!


OVER HET VA-NETWERK GESPROKEN: HOE WERKT DAT VOOR JOU?

Ik heb ook vaak rechtstreeks werk gekregen via mijn VA-netwerk. Een heleboel VA’s (ook starters) zitten al vrij snel vol en dan wordt er vaak doorverwezen naar andere VA’s die men kent. Ik adviseer daarom altijd om je aan te sluiten bij een community. Via de database van Petra Fehring – nu bij de VVSP – hebben mijn eerste 2 klanten mij gevonden. Ik heb nog steeds contact met VA’s met wie ik samen de opleidingen heb gedaan. Dat is nuttig maar ook heel erg leuk! Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan.


JE BENT NU 5 JAAR ZELFSTANDIG, HOE KIJK JE TERUG OP DIE PERIODE?

Mijn motto is altijd al geweest: sta open voor de kansen die er op je pad komen en wees niet bang om risico’s te nemen en nieuwe wegen in te slaan. Het is bij mij altijd goed gegaan,  en ik heb er alle vertrouwen in dat ik er elke keer weer iets moois en interessants van kan maken. En al blijken sommige keuzes of ontwikkelingen op termijn niet altijd bij mij te passen, ik leer er elke keer weer veel van. En dat is mooi meegenomen!

Blijf je ontwikkelen en pas je aanbod daarop aan. Je hoeft niet bij de start van je bedrijf al precies te weten wat je tot het einde der dagen wil doen. Ik heb vorig jaar van een hele fijne en dierbare klant afscheid genomen. We hebben nog steeds contact, maar zakelijk konden we elkaar niet meer verder brengen. Dus zijn we de samenwerking in goed overleg gestopt nadat ik een andere VA voor haar had gevonden. Ik ben ook een paar keer met nieuwe klanten gestopt in de eerste paar weken, omdat het niet klikte en onze werkwijze niet goed op elkaar aansloot. Dan gaat het gewoon niet werken en kan je beter meteen stoppen: dat mag ook. En dan komt er weer ruimte voor andere dingen.


HEB JE NOG TIPS VOOR ANDERE VA’S?

Mijn belangrijkste tips uit de afgelopen 7 jaar: werk hard – maar werk je niet over de kop. En doe waar je blij van wordt!